Anna Aaltonen Aloittelevan liberaalin ajatelmia

Mikä on perhe ja mihin sen pitäisi vaikuttaa?

Ei ole reilua, että yksien lakien mukaan perheellistä kohdellaan samalla tavalla kuin hyvätuloista sinkkua ja toisten lakien mukaan evätään yhteiskunnan tuet hyvätuloisen perheenjäseniltä. Säädösten tilkitseminen lisäämällä uusia sääntöjä pahentaa tilannetta, ei korjaa sitä. Sääntöviidakolla saadaan aikaan yhä enemmän väliinputoajia mitä mielikuvituksellisemmista tilanteista.

Keskustelu sosiaaliturvasta ja verotuksesta on elintärkeä hyvinvointiyhteiskunnan säilymisen kannalta. Jos yksityiskohtien kanssa painiminen tuntuu ylivoimaiselta, on hyvä ottaa pari askelta taaksepäin ja katsoa tätä hieman etäämmältä. Miettiä, mitä oikeasti haluamme ja mitkä ovat ne periaatteet, joilla yhteiskunnan pitäisi osallistua kansalaisten elämäntilanteiden tasaamiseen.

Perhesuhteet ovat monimuotoistuneet, joten on selvää, että lainsäätäjä käy melkoista kamppailua pysyäkseen perässä. Avataanpa tätä hieman.

Ensin pitää päättää, ketkä lasketaan kuuluvaksi samaan perheeseen ja mitä se käytännössä tarkoittaa:

  • ketkä muodostavat perheen? Samassa taloudessa asuvat? Puoliso? Virallistetusta parisuhteesta tai avioliitosta? Entäpä avoliitto ja muut yhteisasumisen muodot? Huollettavat alaikäiset lapset? Entä jo aikuistuneet nuoret ja muut sukulaiset?

  • keihin perheenjäseniin on elatusvelvollisuus? Puolisoon ja muihin kumppaneihin? Alaikäisiin lapsiin? Opiskeleviin aikuisiin lapsiin?

Yksi vaihtoehto on heittää valkoinen pyyhe kehään ja todeta, että perheet ovat niin monimuotoisia, että niitä on mahdoton määritellä. Lisäksi perhemuodot elävät koko ajan, tänä vuonna asutaan yhdessä kokoonpanossa ja ensi vuonna toisessa. Yhdessä asuminenkin on huono kriteeri, voihan perheellä olla syystä tai toisesta useampi asunto.

Määritelläänpä perhe miten tahansa, porsaanreikiä on helppo nähdä:

  • jos perusteeksi katsotaan yhteinen asunto, pääsevät myös alivuokralaiset perheenjäseniksi. Toisaalta perheen määritelmää pystyy kiertämään solmimalla vuokrasopimuksia perheenjäsenten kesken, jos vuokranmaksu on kriteeri.

  • yhdessä asuvat henkilöt selviävät joka tapauksessa halvemmalla, koska kustannuksia voidaan jakaa. Yksi jääkaappi ja tiskikone palvelee useampaakin henkilöä helposti.

  • elatusvelvollisuuden toteutumista on vaikea todentaa. Lastensuojelu huolehtii tästä alaikäisten lasten kohdalla, mutta muuten on vaikea valvoa, kohteleeko perheen elättäjä muita riittävän tasapuolisesti. Näin ollen hyvätuloisen puoliso voi joko olla mukavassa taloudellisessa asemassa tai kokea saavansa lähinnä leivänmuruja pöydän alta. Vaikka virallista elatusvelvollisuutta ei olisi, voivat hyvätuloisen kanssa samassa asunnossa asuvat hyötyä järjestelystä paljonkin.

Miten yhteiskunnan pitäisi suhtautua tähän? Ainakin yhdenmukaisesti kaikissa tilanteissa. Nykyisinhän tilanne on sietämätön. Verotuksessa olemme kaikki yksilöitä riippumatta elätettävien määrästä (lapsivähennykset ovat olemattomat). Toisaalta tukien suhteen jo keskituloisten perheenjäsenet kuulevat, kuinka tiettyihin tukiin ei ole oikeutta, koska perheen tulot ovat liian suuret.

Perustulo ja vastaavat ratkaisut ovat yksi askel oikeaan suuntaan. Myös verotusta on korjattava samalla. Emme silti voi väistää sitä, että meidän on määriteltävä perhe ja siihen liittyvä elatusvelvollisuus uudestaan. Jossain määrin joudumme paikkaamaan heikompiosaisten tilannetta harkinnanvaraisilla tuilla. Hyvätuloisen puoliso tulee aina olemaan erilaisessa asemassa kuin työtön yksinhuoltaja. Yhteiskunnan rahat eivät riitä samanlaisiin tukiin molemmille, vaikka se yksinkertaistaisikin järjestelmää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Mikä on perhe .....

ooo

Tällainen perheen määritelmä löytyi:

Perhe

Perheen muodostavat yhdessä asuvat avio- tai avoliitossa olevat tai parisuhteensa rekisteröineet henkilöt ja heidän lapsensa, jompikumpi vanhemmista lapsineen sekä avio- ja avopuolisot sekä parisuhteensa rekisteröineet henkilöt, joilla ei ole lapsia.

Samaa sukupuolta olevat henkilöt ovat voineet 1.3.2002 lähtien rekisteröidä parisuhteensa.

Asuntokunnissa asuvat perheen ulkopuoliset henkilöt, vaikka olisivat perheen sukulaisia, eivät kuulu perheväestöön, elleivät muodosta omaa perhettä. Yhdessä asuvat sisarukset tai serkukset eivät ole perhe, eivätkä kuulu perheväestöön. Yksin tai samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa asuvat ihmiset eivät kuulu perheväestöön.

Asuntoloissa asuvat perheet kuuluvat perheväestöön. Sen sijaan laitoksissa kirjoilla olevista henkilöistä ei muodosteta perheitä.

Perheessä voi olla korkeintaan kaksi perättäistä sukupolvea. Jos asuntokunnassa on useampia sukupolvia, perhe muodostetaan nuorimmasta sukupolvesta lähtien. Näin esim. lapsensa perheen kanssa asuva anoppi tai appi jää perheeseen kuulumattomaksi, ellei yhdessä asu myös puoliso, jolloin vanha pariskunta muodostaa oman erillisen perheen.

Lapsiperheitä ovat perheet, joissa kotona asuu vähintään yksi alle 18-vuotias lapsi.

¨¨¨¨¨¨¨¨
https://www.stat.fi/til/perh/kas.html¨

¨¨¨¨¨¨¨

Edelliset sukupolvet taisivat olla viisaampia kun ne sanoivat:

Perhe on isä äiti ja lapset.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Vanhempia sukupolvia ei kannata kuunnella, eiväthän he tienneet esim sitäkään että mies voi synnyttää.

Joten mitäpä he perheistä ymmärtäisivät.

Käyttäjän annaaaltonen kuva
Anna Aaltonen

Ei toikaan nyt kovin kätevä määritelmä ole... Kovin pitkä ja monimutkainen. Tuo pitäisi lukea oikein ajan kanssa ja testata vielä erilaisilla esimerkeillä, että ketkä tuon mukaan saadaan kuulumaan samaan perheeseen.

Käyttäjän annaaaltonen kuva
Anna Aaltonen

Omasta perheestä huolehtiminen on hyvin luontaista ja hyvä asia, niin en itse usko äärimmäiseen yksilökeskeisyyteenkään. Saa ne aikuiset lapset meillä asua, se on ihan kiva juttu.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Perhe ei nykyään tarvitse elättäjää suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, sen vuoksi avioerot ja yksinasuminen onkin niin yleistä.

Se nyt vaan on tyhmää luopua kaikista tuista muuttamalla yhteen, varsinkin kun asuminen on niin älyttömän kallista.

Ainoastaan kahden omillaan toimeen tulevan (lapsettoman) tai kahden persaukisen (ei ennestään lapsia) kannattaa ehkä asua yhdessä. Siinä ei paljon yhteinen jääkaappi paina.

Sitten jos kuvioissa on uusioperheen lapset ja vuoroviikkoasuminen, ei mikään yhteenmuutto kuulosta mahdolliselta.

Tulevaisuuden, vai olisko jo tämän hetken, yleisin asumismuoto onkin yksi+lapset, sitten kun lasten asumispaikan saa virallistettua useampaan osoitteeseen.

Käyttäjän annaaaltonen kuva
Anna Aaltonen

Yhteiskunnan sääntelyn ja tukien pitäisi olla sellaisia, että kukin voi valita asumismuotonsa ilman, että täytyy excelöidä, mikä tukien suhteen on kannattavaa. Tämä on asia, joka on mennyt kovin kummalliseksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3
> ……. avioerot ja yksinasuminen onkin niin yleistä.

Ooo

Niin on. Liian moni ajattelee alapäällään, vaikka aivot ovat korvien välissä. Tulee avioero. Aikuiset riitelevät, lapset kärsivät

Toimituksen poiminnat